Näidendite­laenutamise haldamise ligipääsu saatmiseks on tarvis end autentida. Administraator võtab vajadusel ühendust.

Teil ei ole teatristatistika nägemisõigust!

Hüppa põhisisu juurde

See the latest info of Estonian theatre

See the latest info of Estonian theatre

21.08.2012 17:28

Peapreemia monodraama „Vennas“ eest võttis vastu proosakirjanik, luuletaja ja tõlkija Tõnu Õnnepalu. Tema uusim näidend põhineb kirjadel ning dokumentidel, mis autor leidis ühe Lääne-Hiiumaa talu aidast ja pööningult. „Vennas“ räägib kahe venna – Hiiumaal elava Willemi ning Ameerika Ühendriikidest kirju saatva Jakobi – loo ja elu läbi väikese ja suure maa sõdade ja sündmuste.

Žürii koosseisus Sven Karja (esimees), Alo Kõrve, Kaie Mihkelson, Triinu Ojalo ja Aare Toikka otsustas välja anda ühe peapreemia kõrval ka kolm preemiat, mille pälvisid Raivo Kütt „Kellukavälu“, Kristel Leesmend „tund aega et hinge minna“ ja Eva Samolberg „Tangent universum“.

Näidendivõistluse žürii esimees Sven Karja kinnitas, et võistlus tõi kaasa palju üllatusi: „Võib tingimisi öelda, et võistlus on terves eesti näitekirjanduse üldpildis toonud kaasa lausa väiksema murrangu. 46 mononäidendit on juba arvestatav hulk, et saaks rääkida ühe draamaliigi teemadest ja tendentsidest. Samuti üllatas võistlusnäidendite žanriline kirevus: komöödia, tragöödia, pihtimus, sotsiaalne satiir, estraad, kirinäidend, ulme. Esile tasub tõsta ka seda, et kui tavapäraselt kipub näidenditekstides ning ka laval olema meesrolle kordades rohkem kui naiste omi, siis seekord oli ligemale pool tekstidest mõeldud naisnäitlejale. Ja muidugi avanes mitu üllatust ka autoriümbrikke lahti lõigates.“

Näidendivõistlusi on Eesti Teatri Agentuur (varem Eesti Näitemänguagentuur) korraldanud juba alates 1995. aastast ning värskeid näidendeid on plaanis lähiajal valikuliselt ka võõrkeelde tõlkida. Aastast 2012 on agentuuri üheks eesmärgiks etenduskunstide ekspordi arendusprojekti raames, mida toetab EAS läbi EL Regionaalarengu Fondi, keskenduda muuhulgas kohaliku näitekirjanduse levitamisele välismaal. Mononäidendid oma vormilises kompaktsuses annavad selleks suurepärase võimaluse.

Mononäidendivõistluse laureaadid:
Peapereemia: Tõnu Õnnepalu „Vennas“
Preemiad:
Raivo Kütt „Kellukavälu“
Kristel Leesmend „tund aega et hinge minna“
Eva Samolberg „Tangent universum“

Võistluse auhinnafond oli 3000 eurot.
Võistluse preemiaid rahastab Eesti Kultuurkapital.
Rohkem infot Eesti Teatri Agentuuri näidendivõistluste kohta:
http://www.teater.ee/autorile/naidendivoistlused

Heidi Aadma
dramaturg
+372 56 486 386
[email protected]
Eesti Teatri Agentuur