Näidendite­laenutamise haldamise ligipääsu saatmiseks on tarvis end autentida. Administraator võtab vajadusel ühendust.

Teil ei ole teatristatistika nägemisõigust!

Hüppa põhisisu juurde

See the latest info of Estonian theatre

See the latest info of Estonian theatre

2024. aasta Balti Tantsu Platvormi osalejad on selgunud

19.07.2023 15:35

Selgunud on lavastused ja tantsukunstnikud, keda esitletakse kolmandal Balti Tantsu Platvormil. 2024. aasta platvorm leiab aset 9. kuni 11. veebruarini Riias, seekord on peakorraldajaks Läti Tantsuinfo keskus.

Konkurents oli tänavu tihe, Balti Tantsu Platvormile esitati kokku 77 avaldust. Tantsukunstnikel oli võimalus kandideerida kahes kategoorias: lavastused ja lühiesitlused. Suve alguses valis viiest eksperdist koosnev rahvusvaheline žürii igast Balti riigist välja kolm tantsulavastust ja viis lühiesitlust.

Eestist valiti platvormile lavastuste kategoorias: Netti Nüganen "Müüt: päeva äärel", Sveta Grigorjeva "Tantsud, mille saatel uinuda, unistada ja vastupanu osutada", Sigrid Savi ja Hanna Kritten Tangsoo "Cowbody. Oh wow, it’s you!". Lühiesitlused teevad: Liisi Hint ja Maria Ladopoulos, BET projekt, Johhan Rosenberg, Valeria Januškevitš ja loomekooslus Unholy Trinity.

Lätist valiti platvormile lavastuste kategoorias: Līga Ūbele "Untitled Movement Lecture", Krišjānis Sants ja Erik Eriksson "Vērpete" ning Jette Loona Hermanis, Anna Ansone, Krišjānis Elviks, Sofija Frančeska Putniņa, Martina Gofmane "FrostBite". Lühiesitlused teevad: IevaKrish, apvienība SIXT tantsukompanii, Jana Jacuka, Sintija Žīgure ja Ramona Galkina.

Leedust valiti platvormile lavastuste kategoorias: Dovydas Strimaitis "A Duet", Lukas Karvelis "Yet Another Day in Paradise", Grėtė Šmitaitė "Cracks". Lühiesitlused teevad: Dansema tantsuteater, BE Company, Liza Baliasnaja, Julijonas Urbonas, Low Air tantsuteater.

Žürii sõnul said nad töid valides põhjaliku ülevaate Baltikumi tantsumaastikust. Arutelude käigus rõhutasid eksperdid Baltimaade tantsu mitmekesisust, tõstes esile kunstnike tehnilist võimekust ja esinemisoskust, läbimõeldud tööd aja ja ruumiga, sealhulgas ka tööd kogukondadega, rühmakoreograafia tugevaid külgi ning aktuaalseid teemasid kontseptuaalselt ja tugevalt käsitlevaid teoseid. Žürii märkis ära, et lühiesitlusi valides oli oluline, et taotluses peegelduks selgelt kunstniku taust ja mis neid köidab oma esitatava idee puhul.

Viieliikmelise žürii moodustasid Julia Asperska (Poola) - Internationale Tanzmesse NRW kaaskuraator, Pedro Barreiro (Portugal) - tantsukunstnik ja Portugali etenduskunstide platvormi kunstiline juht, Johanna Ikola (Soome) - koreograaf, tantsija, festivali Täydenkuun Tanssit kunstiline juht; Bush Hartshorn (UK) – dramaturg, teatriprogrammi koostaja ja festivalide kunstiline juht, Gergely Talló (Ungari) – kuraator ja produtsent, Ungari kaasaegse tantsu organisatsiooni Workshop Foundation direktor.

Balti Tantsu Platvormi kureerivad kolm Balti riiki eesmärgiga tutvustada Leedu, Läti ja Eesti tantsu uuemaid suundumusi, keskendudes eelkõige Baltikumi tantsu nähtavusele rahvusvahelises kontekstis. Tantsukunstnikel on võimalus kohtuda oma valdkonna ekspertidega üle kogu maailma. Esimene Balti Tantsu Platvorm toimus 2019. aastal Vilniuses, teine 2022. aastal Tallinnas ja 2024. aastal leiab see aset Riias. 

Täpsem info ja registreerimine Balti Tantsu Platvormile on peagi saadaval: www.balticdance.org.

Balti Tantsu Platvormi korraldavad Eesti tantsukunsti etendus- ja arenduskeskus Sõltumatu Tantsu Lava, Leedu Tantsuinfo keskus, Läti Tantsuinfo keskus ja Koreograafide Liit.

Pildil stseen lavastusest "Tantsud, mille saatel uinuda, unistada ja vastupanu osutada". Foto: Anastasia Semjonova