Näidendite­laenutamise haldamise ligipääsu saatmiseks on tarvis end autentida. Administraator võtab vajadusel ühendust.

Teil ei ole teatristatistika nägemisõigust!

Hüppa põhisisu juurde

See the latest info of Estonian theatre

See the latest info of Estonian theatre

2007. aasta oli Rahvusooper Estoniale hea ja edukas

02.01.2008 12:23

2007. aasta jääb Rahvusooperi publikule ja teatriperele meelde mitme õnnestunud esietendusega. Aasta jooksul anti kokku 309 etendust ja kontserti, mida vaatas kokku ligi 140 000 külastajat.

Statsionaari keskmine täituvus oli aasta kokkuvõttes üle 82%. Peadirektor Paul Himma sõnul on see tulemus ootuspäraselt hea. 2007. aasta jooksul toimus: 81 ooperi-, 66 balleti-, 79 opereti- ja 3 draamaetendust ning 80 kontserti, mida vaatas kokku 139 535 külastajat. Kui nendele lisada lõppenud aastal haridusprojektides osalenud ligi 5000 last ja arvukatest ekskursioonidest osavõtjad, ulatub Rahvusooperi mulluste külastajate üldarv umbes 150 000-ni. Populaarsemad etendused olid ooperitest "Rigoletto"(täituvus 100%) ja Padaemand (92%); ballettidest "Pähklipureja"(100%) ja "Don Quijote"(92%) ning operettidest-muusikalidest "Viini veri"(91%) ja laste hitipidu "PIPI!NUKI!PUHH!"(90%).

Kokku oli statsionaari täituvus 82,4%, mis on 5% parem kui mullu ning ühtlasi viimase kümne aasta parim tulemus. Aastaga on etendustegevuse efektiivsus tõusnud - etenduste arv vähenes, kuid publiku koguarv jäi enam-vähem samaks. Saadud piletitulu 18,8 miljonit krooni moodustab omatuludest umbes poole. Eelnenud 2006. aastal anti kokku 373 etendust ja kontserti, mida vaatas kokku 140 278 külastajat.

Ümmarguste tähtpäevadeni on jõudnud muusikažanrid "Estonia" laval - 28. novembril 2007 tähistasid estoonlastest operetiartistid "Lõbusa lese" etendusega sajandi möödumist esimesest operetietendusest. Novembris 2008 saab aga täis sada aastat esimesest ooperietendusest "Estonias".

Veebruaris, kui üle kogu Euroopa tähistati 400 aasta möödumist ooperižanri sünnist, toimus ka "Estonias" mitu sündmust Euroopa Ooperipäevade raames. 16. veebruaril Kammersaalis toimunud kultuurikonverents pakkus rea sisukaid ettekandeid ja haarava valimiseelse debati kultuuripoliitika teemadel. 17. veebruaril tutvustati koos "Tuhkatriinu" etendusega ka selle valmimislugu. 18. veebruaril pakkus Estonia perepäev kõikjal teatrimajas meelelahutuslikke ja harivaid ettevõtmisi kogu perele.

Lõppenud aasta tõi rohkelt tunnustusavaldusi. Esimese estoonlasena sai baleriin Luana Georg maikuus Vabariigi Presidendi Kultuurirahastult noore kultuuritegelase preemia. Sopran Helen Lokuta võitis Eesti teatri aastapreemia ja Harjumaa teatripreemia. 2006. aasta teatripreemiate jagamisel pälvis muusikalavastuste eriauhinna “Tuhkatriinu” lavastaja Michiel Dijkema, Georg Otsa nimelise auhinna sai bariton Rauno Elp, Kristallkingakese auhinna võitis balletiartist Artjom Maksakov. Eesti Rahvuskultuuri Fondi elutöö tänuauhinna pälvis bass Teo Maiste. Tunnustust jagasid 11 kolleegipreemia jagamisega estoonlased ka omavahel.

2006. aastal Eesti filatelistide poolt kauneimaks Eesti postmargiks valitud "Estonia" teatri 100. juubelit tähistav margiplokk pälvis mullu ka kõrge rahvusvahelise tunnustuse - Ülle Marksi ja Jüri Kassi poolt kujundatud margiplokk võitis teise koha ülemaailmsel muusikafilateelia võistlusel "Yehudi Menuhini Auhind 2007". Rävala puiestee tänavasillutisse jäädvustati teatrimeeste Paul Pinna ja Theodor Altermanni jalajäljed.

Täiendust sai Rahvusooperi ajaloo kompleksne käsitlemine - arhivaar Vilma Paalma koostatud artiklitekogumik "Estonia esimene sajand" on väärikas jätk tema aasta varem ilmunud kroonikale "Sada aastat Estonia muusikalavastusi kavalehtedel". Trükistest anti veel välja esinduslik hooajaraamat ja soliste tutvustav 2008. aasta seinakalender.

2008. aastat alustab Rahvusooper suures saalis 5. jaanuaril balletiga "Pähklipureja" ja ooperiga "Rigoletto" ning Talveaias 6. jaanuaril kontsert-etendusega "Aastaajad" Vivaldi muusikale.

Eero Raun
Rahvusooper "Estonia" nõunik
taskutelefon: +372 50 68 194
[email protected]
www.opera.ee