Näidendite­laenutamise haldamise ligipääsu saatmiseks on tarvis end autentida. Administraator võtab vajadusel ühendust.

Teil ei ole teatristatistika nägemisõigust!

Hüppa põhisisu juurde

See the latest info of Estonian theatre

See the latest info of Estonian theatre

1984

Näidend:
Autor:
George Orwell
Lavastaja:
Märksõnad:
suvelavastus
Esietendus:
26. juunil 2021 Kammivabriku sündmuskeskuses (Teguri 28a,Tartu)
lavastus-pic
Suvelavastus
Dramatiseeringu autorid Robert Icke, Duncan Macmillan
Tõlkija Tõnis Arro
Kunstnik Kristjan Suits (Tallinna Linnateater)
Muusikaline kujundaja Vaiko Eplik
Valguskunstnik Rene Liivamägi
Videokunstnik Epp Kubu
Osades Robert Annus, Gert Raudsep, Maria Annus, Hannes Kaljujärv, Marika Barabanštšikova, Ott Sepp, Maarja Johanna Mägi, Kaarel Pogga, Ken Rüütel

Lavastusmeeskonda kuuluvad lavastaja Karl Laumets, kunstnik Kristjan Suits ning muusikaline kujundaja Vaiko Eplik. Loominguline trio on varem koos loonud lavastuse 2020. aasta Eesti Vabariigi presidendi vastuvõtule ning tänavu novembri alguses Vanemuise, Ugala ning Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia koostööna lavastuse "Peer Gynt".

"1984" sündmused leiavad aset tulevikuühiskonnas, totalitaarses riigis nimega Okeaania, kus valitseb Suure Venna kultus, iseseisev mõtlemine on keelatud ning inimesi kontrollitakse ja jälitatakse igal võimalikul moel. Ajalugu on ümber kirjutatud ja olevik salastatud, Armastuse, Külluse, Rahu- ning Tõeministeeriumi meelevallas on inimesed kui tillukesed putukad, kelle isiklikud mõtted ja tunded on täiesti ebaolulised. Loo peategelane Winston Smith avastab endas ühel päeval teisitimõtleja ning hakkab märkama end ümbritsevaid valesid.

Inglise kirjaniku George Orwelli kultusteoseks saanud raamat ilmus trükis Teise maailmasõja järel ning tundub ikka veel (või isegi aina enam) puudutav, aktuaalne ja prohvetlik.