Näidendite­laenutamise haldamise ligipääsu saatmiseks on tarvis end autentida. Administraator võtab vajadusel ühendust.

Teil ei ole teatristatistika nägemisõigust!

Hüppa põhisisu juurde

See the latest info of Estonian theatre

See the latest info of Estonian theatre

SEB publikupreemia laureaadid on ooperisolistid Janne Ševtšenko ja Priit Volmer

03.04.2017 10:13

SEB publikupreemia laureaadid 2017
Rahvusooper Estonia kuldsponsor SEB Pank andis tänavu seitsmendat korda välja publikupreemiad nais- ja meessolistile, kelle valisid välja ooperikülastajad. Publiku lemmikuteks osutusid sel aastal Janne Ševtšenko ja Priit Volmer. Auhinnad anti pidulikult üle 30. märtsil ooperi "Aida" etenduse eel. Mõlemad laureaadid pälvisid publikupreemia teistkordselt.

 "Ooperisolisti  jaoks on kõige suuremaks tunnustuseks aplaus. Koostöös Eesti Kunstiakadeemia metalliosakonna ja kunstniku Nils Hindiga valmisid auhinnaks kaks aplodeerivat kätt, mis anti täna õhtul pidulikult laureaatidele üle. SEB publikupreemia on siiras tunnustus ja sellest on saanud tänaseks kena traditsioon," märkis SEB panga juhatuse esimees Allan Parik.

Estonia koosseisuliste ooperisolistide seast selgusid võitjad vaatajahääletuse tulemusena ja kumbki publiku lemmik sai 2000-eurose preemia. Kõikide hääletajate vahel loosis Estonia teater välja kümme 20-eurost kinkepiletit.

Janne Ševtšenko on lõpetanud 1998. aastal Eesti Muusikaakadeemia Anu Kaalu lauluklassis. Aastatel 1992–2004 laulis ta Rahvusooper Estonia ooperikooris, aastast 2004 on ta samas solist. Oma ooperidebüüdi Estonias tegi Janne Ševtšenko 1999. aastal Zerlinana (Mozarti "Don Giovanni"). Ta on esinenud ka Von Krahli Teatris ja revüüteatris Bel Etage. Tema rollide hulka kuuluvad Fedora Palinska (Kálmáni "Tsirkusprintsess"), Madeleine de Faublas (Ábrahámi "Savoy ball"), Lucia (Hindemithi "Pikk jõulueine"), (Eliza Doolittle (Loewe’ "Minu veetlev leedi"), Silva (Kálmáni "Silva"), Marcellina (Mozarti "Figaro pulm"), Frasquita (Bizet’ "Carmen"), Giannetta (Donizetti "Armujook") jpt. Janne Ševtšenko on laulnud solistipartiid Bachi "Jõuluoratooriumis", teinud koostööd ERSO ja Pärnu Linnaorkestriga, ansamblitega Genialistid, Tunnetusüksus, Ooper-kvartett, Eriti kurva muusika ansambel, Strauss-orkester jt. Samuti on ta mänginud Inessa Armand’i osa filmis "Minu Leninid" (1997). Janne Ševtšenko hääl kõlab armastatud animafilmides "Peetrikese reis Kuule", "Blinky Bill", "Haikala lugu", "Shrek 3" ning "Frank & Wendy". Ta on Harjumaa teatripreemia laureaat 2011 ja SEB publikupreemia 2013 võitja.
 
Priit Volmer lõpetas 2000. aastal Henn Pai lauluklassi Heino Elleri nimelises Tartu Muusikakoolis. Aastatel 2000–2004 õppis ta Eesti Muusikaakadeemias professor Virgilijus Noreika, professor Matti Pelo ja professor Jaakko Ryhäneni juhendamisel. 1998–2000 laulis ta Vanemuise teatri ooperikooris ja 2000–2004 Rahvusooper Estonia ooperikooris, aastast 2004 on ta Rahvusooper Estonia solist. Aastast 2013 laulab Priit Volmer külalisena Bonni Ooperis. Tema repertuaari kuuluvad Daland (Wagneri "Lendav hollandlane"), Biterolf (Wagneri "Tannhäuser"), Bartolo (Mozarti "Figaro pulm"), Mefisto (Gounod’ "Faust"), Cesare Angelotti, Sciarrone (Puccini "Tosca"), Sparafucile, Ceprano (Verdi "Rigoletto"), Markii d’Obigny, Doktor Grenvil (Verdi "La traviata"), Zuniga (Bizet’ "Carmen"), kolonel Pickering (Loewe’ "Minu veetlev leedi") jpt. Priit Volmer on laulnud bassipartiid ka vokaal-sümfooniliste teoste ettekannetel nagu J. S. Bachi "Jõuluoratoorium", "Magnificat" ning Johannese passioon ja Matteuse passioon, Schuberti Missa G-duur, Charpentier’ "Te Deum", Beethoveni Missa C-duur, Mozarti Missa c-moll; Verdi, Dvořáki ja Fauré Reekviemid, Puccini "Missa di Gloria" ning Preestri ja Surmapiina ingli partiid Elgari oratooriumis "Gerontiuse unenägu". Osalenud solistina Haapsalu Vanamuusika Festivalil ning mänginud Ivo Schenkenbergi osa Hardi Volmeri multimeediaetenduses "Tallinn pole enam kaugel". Teinud koostööd Nargen Operaga – Buonafede (Haydni "Elu kuu peal"), don Fernando (Beethoveni "Fidelio") ja KaivConsortiga – Vandersell (Orffi "Kuu"). Volmer võitis 2002. aastal I preemia Mart Saare laulude parima interpretatsiooni eest EMTA laulukonkursil. 2005. aastal pälvis ta Harjumaa teatripreemia ning aastal 2008 Marje ja Kuldar Singi nimelise preemia "Noor Laulja" ja Rahvusooper Estonia kolleegipreemia. 2013. aastal sai ta SEB publikupreemia. Priit Volmer on osalenud Teater Variuse lavastustes: Benno Hansen (Sarapuu "His Master’s Voice" ja "Mojens") ning Nils Ferlin (Sarapuu "Üksi ja vaba"). 

Foto: Ardo Kaljuvee

Ülla Veerg
Rahvusooper Estonia
Avalike suhete ja turundusteenistuse juht
tel. +372 683 1242
fax +372 683 1299
GSM +372 501 2508
www.opera.ee
Estonia pst. 4, 10148 Tallinn