Näidendite­laenutamise haldamise ligipääsu saatmiseks on tarvis end autentida. Administraator võtab vajadusel ühendust.

Teil ei ole teatristatistika nägemisõigust!

Hüppa põhisisu juurde

See the latest info of Estonian theatre

See the latest info of Estonian theatre

VAT Teatris esietendub “Nürnberg”

18.04.2008 10:20

VAT Teatris jõuab sel reedel lavale tuntud poola kirjaniku, filmistsenaristi ja produtsendi Wojciech Tomczyk`i riikliku preemiaga pärjatud lavalugu „Nürnberg“, milles mängib peaosa eesti teatri suurmeister Aarne Üksküla. Esietendusel viibib ka autor isiklikult.

18. aprillil kell 18 Rahvusraamatukogu teatrisaalis esietenduv “Nürnberg” tõstatab teema, mis tihtilugu kerkib üles Eestiski: kas, miks ja kuidas on tarvis arveid klaarida kommunistliku minevikuga.

Näidendi tõlkis eesti keelde Hendrik Lindepuu. Lavastaja on Aare Toikka, kunstnikutöö tegi Hardi Volmer. Osades Aarne Üksküla, Katariina Lauk ja Tiina Rebane.

“Nürnberg” keskendub ohvrite ja tagakiusajate suhetele. 2005. aastal kirjutatud näidendit iseloomustab kaasaegne ja köitev tekst, mis pakub näitlejaile häid mänguvõimalusi ja publikule kaasaelamist ning mõtteainet. Tegu on põneva, kriminaalse koega särava looga. „See on kaunis huvitav, väga poolalik ja ka meid puudutav lugu,” ütles peaosatäitja Aarne Üksküla Eesti Ekspressile.

Noor ajakirjanik Hanka külastab pensionipõlve pidavat sõjaväe vastuluure polkovnikut, Stefan Kolodziej’d. Ta tahab saada informatsiooni ühe vastuolulise saatusega ohvitseri kohta. Kuid Stefanil on teised plaanid: tema tahab rääkida oma lugu. Lugu, mis on ajakirjaniku eluga kahtlaselt läbi põimunud. Kas mäletate aastat 1980? Kas nimed Lech Walesa, Solidarnosc, Wojciech Jaruzelski... ütlevad teile midagi? Aga kes oli Ryszard Kukliñski? Mis ikkagi juhtus Gdanski Laevatehases 14. detsembril 1981, sõjaseisukorra teisel päeval?

VAT Teatri kammerlava Rahvusraamatukogus pakub teatrivaatajale võimaluse veeta teatriõhtu koos poolakatega, vaadata minevikku pilguga, mis avaneb ühe Varssavi kesklinnakorteri rõdult. Mis salapärane minevikusündmus ühendab noore ajakirjaniku ja vana luuraja saatused? Kas erupolkovnik leiab oma "Nürnbergi"?

Loo autor Wojciech Tomczyk ütleb nii: „Mind huvitas psühholoogiline protsess, kolme läbipõlenud inimese vastastikused suhted, samuti nende suhted Poola Rahvavabariigi ajalooga. See viimane on erakordselt huvipakkuv, lausa eksootiline, sest ehkki sellega tegelevad paljud, on see suures osas meie jaoks ikka tundmatu. Mind ei huvitanud seega mitte niivõrd eriteenistused, vaid manipulatsiooni mehhanism, mida kõigele lisaks kasutatakse niisama, ilma põhjuseta. Aga kellegi manipuleerimiseks ei pea olema luureohvitser. Iga päev võime veenduda, et meie avalik elu on mingi kummituslik illusioonide teater, täielik fiktsioon.“

Wojciech Tomczyk sündis 1960. a. Varssavis. Tomczyk on lõpetanud Varssavi Riikliku Teatrikunsti Kõrgkooli teatriteaduse osakonna ning ŁÃ³dzi Filmikooli stsenaristikaosakonna. Mitmete mängufilmide stsenaariumide autor ning ühtlasi ka produtsent, mitmesaja telesaate, dokumentaalfilmi ning seriaali produtsent. Seni on ta kirjutanud neli näidendit. Neist esimeses kolmes - “Vampiir” (2002), “Nürnberg” (2005), “Inka 1946” (2006) - käsitleb ta inimeste omavahelise ärakasutamise teemat kommunismiaja Poolas. Osa publikut hakkas Tomczykut seetõttu pidama antikommunistlikuks maniakiks ning raevukaks moralistiks. Rahulolematuna nii ühe kui ka teise arvamuse suhtes, kirjutas ta neljanda näidendi “Romantiline komöödia” (2008), mis peagi jõuab lavale ühes Varssavi teatris.

"Nürnberg" esietendus Poola Rahvusteatris 2006. aastal ja on suure menuga mängukavas tänini.

Kontaktisik:

Tiiu Talvist
VAT teater turundusjuht
53492856
www.vatteater.ee