Näidendite­laenutamise haldamise ligipääsu saatmiseks on tarvis end autentida. Administraator võtab vajadusel ühendust.

Teil ei ole teatristatistika nägemisõigust!

Hüppa põhisisu juurde

See the latest info of Estonian theatre

See the latest info of Estonian theatre

Rakvere Teatris esietendub “Kohatu visiit”

18.01.2008 16:51

Reedel, 18. jaanuaril esietendub Rakvere Teatri suures saalis argentiina päritolu prantsuse näitekirjaniku Copi (pärisnimega Raul Damonte) must komöödia "Kohatu visiit". Näidendi lavastab Madis Kalmet, kunstnikutöö tegi Andrus Jõhvik. Mängivad Andrus Vaarik, Ülle Lichtfeldt, Eduard Salmistu, Margus Grosnõi, Peeter Jakobi, Anneli Rahkema või Inga Allik.

Haiglapalat. Kuulsal näitlejal Cyrille'il on viimane ja tema AIDS-il teine sünnipäev. Palat täitub veidrate ja kummaliste külalistega: saabuvad vana keigarist elumees ja noor arglik ajakirjanik; võimukas ja hirmuäratav ooperiprimadonna ning kiimaline doktor ja tema seksikas oopiumit suitsetav medõest armuke.
Kõlavad püssipaugud ja vahetatakse ajusid, välguvad noad ja neelatakse mürki... Surm võidutseb!

Copi looming on segu igapäevareaalsusest, unenägudest ja fantaasiatest ning tema tekstides domineerib must huumor, need ?ongleerivad nalja ja ohu piiril, koomika ja lootusetuse vahel. Kõigis oma näidendites - alates 1968. aastal kirjutatud "Unistaja päevaga" (La Journée d?une rêveuse) ning lõpetades "Kohatu visiidiga", milles ta halastamatu eneseirooniaga kirjeldab oma peatselt saabuvat surma - räägib Copi tegelikult endast, autsaiderist, kes paigutub Argentiina ja Prantsusmaa kultuuriruumide vahele ning on seetõttu oma ajastu asendamatuks tunnistajaks. Prantsuse teatriüldsus peab Copi'd Antonin Artaud' mantlipärijaks ja üheks oma generatsiooni olulisemaks näitekirjanikuks.

Copi suri 1987. aastal "Kohatu visiidi" proovide ajal vaid neljakümne kaheksa aastasena AIDS'i.

"Kohatu visiit" on Copi näidendite esmalavastus eesti teatris ning lisaks ühe prantsuse näitekirjanduse olulisima autori tutvustamisele, on see ka lavastaja Madis Kalmeti ja näitleja Andrus Vaariku teine koostöö Rakvere Teatris. 1983. aastal lavastas Kalmet Rakveres Moliere'i "Scapini kelmused", mille nimiosa mängis Andrus Vaarik. Intervjuus "Virumaa Teatajale" on Madis Kalmet öelnud: "Kunagi tegime Andrus Vaarikuga koos ?Scapini kelmused? ja mingi sisemine seos on Moliere?i ja Copi näidendil olemas - mängulisem realism, eksalteeritum oma väljenduslaadis. Mul on väga hea meel, et Andrusel oli võimalik tulla ja ta nõustus tulema minuga koostööd tegema siia Rakvere teatrisse. Aga kõigil näitlejatel on oma oluline osa selles mosaiigis mängida."

Lauri Aav
Rakvere Teater
reklaami- ja müügiosakonna juht
53 26 7777
[email protected]
www.rakvereteater.ee