Näidendite­laenutamise haldamise ligipääsu saatmiseks on tarvis end autentida. Administraator võtab vajadusel ühendust.

Teil ei ole teatristatistika nägemisõigust!

Hüppa põhisisu juurde

See the latest info of Estonian theatre

See the latest info of Estonian theatre

Madis Kalmet toob Vanemuises lavale “Vabamõtleja”

15.02.2006 12:19

Madis Kalmet toob kolmapäeval, 15. veebruaril Vanemuise teatri väikeses majas lavale Eric Emmanuel Schmitti filosoofilise komöödia "Vabamõtleja", kus peaosalist, filosoof Denis Diderot'd kehastab Jan Uuspõld.

"Autor on nimetanud oma "Vabamõtlejat" filosoofiliseks komöödiaks," rääkis lavastaja Madis Kalmet, "rõhutades seda, et filosoofia pole selles loos mingisugune rudiment, vaid jutt käib tõsistel eksistentsiaalsetel teemadel. Küll koomikat kasutades."

Lisaks alanud aastast Vanemuise draamatruppi kuuluvale Jan Uuspõllule mängivad selles lavastuses Helena Merzin, Karin Tammaru, Marianne Kütt, Marika Barabanštšikova ning Indrek Tulp. "Vabamõtleja" kunstnik on Ann Lumiste, valguskunstnik Margus Vaigur ja muusikaline kujundaja Toomas Lunge.

Publiku ees rullub lahti üks pöörane päev kuulsa prantsuse filosoofi Denis Diderot' elust. Seksuaalne vabameelsus, flirt, kirg, abielutülid saavad täiesti uue tähenduse, kui tal tuleb valmivasse "Entsüklopeediasse" kirjutada artikkel "Moraal".

"Kõigist minu näidenditest on see kõige lennukam," on Eric Emmanuel Schmitt öelnud. "Kirjutasin selle kevadel ja kevadele, tunnetades kogu oma olemusega uuenemist ja uut eluenergiat."

"Kuigi "Vabamõtleja" näib olevat kergesisuline komöödia, on see kõigepealt ja peamiselt siiski filosoofiline komöödia. Naised tulevad lavale ja lahkuvad lavalt. Mõned neist on ka magamistubadesse peidetud. Need naised on pealtnäha tegelaskujud, samas ideaalkujud. Kõik on targad ja võluvad. Nad panevad meie filosoofil pea ringi käima," selgitas Schmitt.

Schmitt on nüüdisaja üks enimmängitud prantsuskeelseid autoreid. Tema näidendid on võitnud mitmeid Moliere'i auhindu, samuti Prantsuse Akadeemia Grand Prix du Theatre' auhindu. Eestis on varem Schmitti näidenditest lavastatud "Enigma variatsioonid" (2001 Ugalas), "Kahe maailma hotell" (2001 Rakvere Teatris), "Valgonesi öö" (2003 Ugalas pealkirja all "Don Juani öö") ja "Vabamõtleja" (2003 Vene Draamateatris pealkirja all "Alasti tõde"). Schmitti näidendeid mängitakse rohkem kui 40 riigis.

Tambet Kaugema
Vanemuise pressiesindaja
52 37028
[email protected]
www.vanemuine.ee