Näidendite­laenutamise haldamise ligipääsu saatmiseks on tarvis end autentida. Administraator võtab vajadusel ühendust.

Teil ei ole teatristatistika nägemisõigust!

Hüppa põhisisu juurde

See the latest info of Estonian theatre

See the latest info of Estonian theatre

“Lõõmav pimedus” taas Viljandis

24.09.2005 13:20

Laupäeval, 24. septembril avab Viljandi teater Ugala oma 86. hooaja uuslavastusega "Lõõmav pimedus".

Hispaania näitekirjaniku Antonio Buero Vallejo näidendil "Lõõmav pimedus" on Ugalas oma lugu. 1985. aastal esietendus see Kaarin Raidi lavastuses TRK lavakunstikateedri XII lennu diplomilavastusena, peaosas toonane lavakooli üliõpilane Peeter Tammearu. Nüüd, ligi 20 aastat hiljem, on Ugala teatri juht Peeter Tammearu sama loo lavastajaks.
"See on ideaalne näidend noorte näitlejate trupile ja juba mõnda aega otsisin võimalust seda uuesti lavale tuua. Nüüd on see aeg käes," ütleb Peeter Tammearu. ""Lõõmav pimedus" on taas Viljandis, et kõneleda valguse igatsusest, ime lootusest ja silmade avamisest. Ta räägib lihtsatest asjadest, aga teeb seda kirglikult. Võimsalt." "Lõõmava pimeduse" tegevus leiab aset pimedate koolis ja tegelasteks on noored, kes hoolimata nägemisvõime puudumisest usuvad end elavat täisverelist elu ega tunne, et oleksid millestki olulisest ilma jäetud. Nende väikesesse turvalisse maailma saabub aga noormees, kes ei lepi pimedusega ning tekkivas kirglikus vastuolus on kaalul nii ideaalid ja igatsused kui isiklik õnn ja armastus…

"Lõõmava pimeduse" kunstnikutöö on teinud Jaak Vaus.
Peaosades astuvad publiku ette Meelis Rämmeld, Priit Võigemast ja Carita Vaikjärv.
Teistes osades on Kadri Lepp, Maria Soomets, Kata-Riina Luide, Ott Aardam, Tanel Ingi, Aarne Soro, Jaanus Kask, Vilma Luik, Peeter Jürgens ja Arvi Mägi.

Esietenduse eel avatakse Ugala fuajees fotonäitus "Kolleeg pildistab kolleegi". Eksponeeritud piltide puhul on nii fotokaamera ees kui taga ugalalased ning tabatud on publiku jaoks üsna tavatuid teatrirahva hetki ja ilmeid.

Järgmist esietendust on Ugalas oodata juba 1. oktoobril, mil väikeses saalis jõuab publiku ette inglise kirjaniku Alistair Beatoni komöödia "Õnnetunne", lavastajaks Jaak Allik.

Helle Leppik
Ugala kirjandustoimetaja