Näidendite­laenutamise haldamise ligipääsu saatmiseks on tarvis end autentida. Administraator võtab vajadusel ühendust.

Teil ei ole teatristatistika nägemisõigust!

Hüppa põhisisu juurde

See the latest info of Estonian theatre

See the latest info of Estonian theatre

2023. aasta kujunes Draamateatrile rekordiliseks

17.01.2024 15:44

2023. aasta kujunes Eesti Draamateatrile rekordiliseks – mängupaikades teatrimajas ja väljaspool maja anti kokku 550 etendust, mida on rohkem kui ühelgi varasemal aastal sellel sajandil ning vaatajaid kogunes samuti lähiajaloo suurim arv, üle 132 000 inimese.

Suurima publikuarvu lavastused olid suures saalis "Café Théâtral" (45 etendust, 17 759 vaatajat), "Lehman Brothers" (26/11 863), "12 vihast meest" (24/9598), väikeses saalis "Võõrad" (38/5625), "Kunst" (33/4801), "Pangalaen" (22/3416). "Solisti" Maalisaalis käis 46 etendusel vaatamas 3806 inimest, Draamateatri, ERSO ja Eesti Kontserdi ühisprojekt "Macbeth" kogus 21 etendusega 12 269 külastajat.

Aasta juhatas sisse koostööprojekt ERSO ja Eesti Kontserdiga, Ene-Liis Semperi ja Tiit Ojasoo pigemini suurvorm kui lavastus "Macbeth", mida kriitika hakkas kohe pidama aasta, kui mitte aastakümne sündmuseks Eesti teatrimaastikul. Veebruaris tõi Priit Pedajas väikeses saalis välja "Bertodi ja Agnese", intiimse loo vanapaarist, eluaegsest armastusest ja hääbuvast mõistusest. Märtsis esietendus suures saalis Hendrik Toompere käe all "12 vihast meest", mõjutamise ja manipuleerimise tulevärk elu ja surma otsuse palge ees. Hiliskevadel sündis suures saalis hõrku groteskset romantikat täis Juhan Ulfsaki lavastus Pier Paolo Pasolini "Teoreemi" põhjal. 6. mail esietendus Helsingis Kansallisteatteri suures saalis Draamateatri ja Soome Rahvusteatri ühisprojekt "Varumehed/Varamiehet", mis pärast edukaid etendusi sealpool Soome lahet kolis sügisel sama edukateks etendusteks Draamateatri suurele lavale. Suvel sai publik kaasa kõndida "Sammude" rännaklavastusega ning sisse vaadata üheksakümnendate ühe suurema popikooni Onu Bella lavakuju tähesära ja hääbumise lukku, mille pani lavastuse jaoks kokku lavastaja Kertu Moppel. Sügishooaja avalöögiks sai "Macbethiga" pea võrdse tähelepanu pälvinud Tiit Ojasoo mastaapne kreeka tragöödiatel põhinev lavastus "Vend Antigone, ema Oidipus".  Selle järgnes Kinoteatriga koostöös sündinud spordi võlu ja valu lahkav "B-koondis" väikeses saalis. Ja esietenduste aasta lõpetas suures saalis kaua oodatud noortelavastus "Luidrik" Taavi Tõnissoni käe alt.

Eestis elavate ja siia hiljuti jõudnud Ukraina teatriinimeste eestvõttel toimusid Draamateatri väikeses saalis ukrainakeelsed lavastuse "Kassid-põgenikud" etendused, toomaks häid emotsioone ja leevendust sõja eest pagenud lastele. 

Uue hoo ja suure publikuhuvi sai lõppeval aastal lavastusi saatev vestluste ja loengute sari Link, mõttevahetus koos publikuga toimus "Varumeeste", "Mefisto", "Teoreemi", "Bertodi ja Agnese", "Solisti", "Kunsti", "Millest tekivad triipude?" ning "Meister Solnessi" etenduse eel või järel. Ka Muusikud Draamas sarjas toimus rida häid muusikalisi kohtumisi, kontserdiga astusid üles Tõnis Mägi ja Ain Agan, Tõnu Naissoo trio, Mingo Rajandi Quintet, Vaiko Eplik ja Priit Võigemast.  

Draamateater osales Vabaduse festivalil Narvas, mille avaürituseks oli lavastuse mõõtu esimene lugemine Marius Ivaskevičiuse näidendiga "Totalitaarne romanss" (lavastas Hendrik Toompere jr), lavastus "Teoreem" oli palutud väliskülaliste tarbeks korraldatud Eesti kaasaegse etenduskunsti esitlusfestivalile, "Café Théâtral" võttis osa Draama festivalist Tartus ning juba traditsiooniliselt oli Draamateater oma esindusega väljas kirjandustänava festivalil ning koolinoorte teatripäeval.

Kirjandustoa korraldusel toimus Vahur Afanasjevi "Rail Balticu" ja Paavo Kivise "Öö" esimene lugemine, koolinoorte arvustuse võistlus ning sügisel alustas teatrilaboratooriumi "Üle rambi" uus lend.

Palju õnne saame soovida Draamateatri suurtoetajale UG Investments 2023. aastal võidetud Kultuurisõbra tiitli puhul ning Jaan Unduskile, kes võitis Draamateatris esietendunud näidendi "Suur Siberimaa" eest kirjanduse aastaauhinna näitekirjanduse kategoorias.       

Heategev Jõulusahver kogus seekord toetust MTÜ Peaasjad noorte vaimse tervise nõustamise programmi Peahea tarbeks 5242 eurot heategevat tulu.

Pildil stseen enim publikut kogunud lavastusest "Café Théâtral". Foto: Heikki Leis